Uspješan početak godine za transplantacijsku medicinu

Jučer je u Kliničkom bolničkom centru Zagreb održana novinska konferencija tri zagrebačke bolnice koje su od početka ove godine zajedno napravile 19 transplantacija organa. Radi se o presađivanju osam bubrega i dva srca u KBC-u Zagreb (jedno srce je transplantirano 14-godišnjem djetetu), četiri jetre i tri bubrega u KB Merkur te dva srca u KB Dubrava.

O ovim iznimnim brojkama i trenutnom stanju u hrvatskoj transplantacijskoj medicini uz ministra zdravstva, prof. dr. sc. Milana Kujundžića, govorili su predstavnici KBC-a Zagreb i KB Merkur, iznijevši pri tom i brojke za KB Dubravu jer predstavnici njihovog transplantacijskog tima nisu mogli sudjelovati na ovoj zajedničkoj konferenciji.

Prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, uz čestitku transplantacijskim timovima, posebno je naglasio kako ovu granu medicine ne treba gledati isključivo kao krunu kirurškog umijeća nego kao dokaz organiziranosti našeg zdravstvenog sustava. To potvrđuje i uspješna provedba ovih 19 iznimno zahtjevnih zahvata koji se, između ostalog, temelje i na međubolničkoj suradnji u osiguravanju što kvalitetnijeg zbrinjavanja pacijenata kojima se transplantiraju organi. Isto vrijedi i za neka druga područja medicine od kojih je prof. Ćorušić izdvojio onkologiju. Potrebu i postojanje takve suradnje potvrdili su doc. dr. sc. Mario Starešinić, ravnatelj KB Merkur i prim. dr. Branislav Kocman, zamjenik predstojnika Klinike za kirurgiju, KB Merkur. Naveli su kako je od početka 2019. godine u njihovoj bolnici učinjeno ukupno sedam transplantacija, četiri jetre i tri bubrega te naglasili da su od 20. prosinca 2018. do održavanja konferencije transplantirali čak 12 organa, osam jetri i četiri bubrega. Sve to se odvijalo u vrijeme dok im je dio jedinica intenzivne medicine bio izvan funkcije zbog rekonstrukcije, a taj problem je riješen stavljanjem u pripravnost dodatnih kapaciteta u jedinicama intenzivne medicine KBC-a Zagreb.

Podatke o transplantiranim organima u KBC-u Zagreb iznijeli su prof. dr. sc. Željko Kaštelan, predstojnik Klinike za urologiju, prof. dr. sc. Bojan Biočina, predstojnik Klinike za kardijalnu kirurgiju, akademik Davor Miličić, predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila, prof. dr. sc. Nikolina Bašić Jukić, voditeljica Odjela za transplantaciju bubrega pri Zavodu za nefrologiju, arterijsku hipertenziju, dijalizu i transplantaciju Klinike za unutarnje bolesti te dr. Jasna Brezak, koordinatorica transplantacijskog tima KBC-a Zagreb.

Od profesora Kaštelana doznali smo da su transplantirani bubrezi u KBC-u Zagreb stigli kroz Eurotransplant iz Njemačke (2), Belgije (1) i hrvatskih eksplantacijskih centara (5), te da je u pripremi nova transplantacija bubrega predviđena za noć sa 7. na 8. siječnja.

Sudionici konferencije potvrdili su dobro stanje transplantiranih pacijenata nakon operacije, te su zajedno s ministrom zahvalili transplantacijskim timovima, ostalim zdravstvenim i nezdravstvenim radnicima koji na razne načine svojim radom doprinose ovakvom uspjehu te posebno obiteljima koje su odlučile donirati organe svojih preminulih članova i time spasiti nepoznate ljude. Ovog puta radilo se o njih devetnaest, a Hrvatska i dalje ostaje na svjetskom vrhu po broju doniranih i transplantiranih organa.

Tekst u potpunosti preuzet s: http://www.kbc-zagreb.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.