Primjena rezultata istraživanja o zdravstvenom ponašanju učenika (HBSC) u životu i radu škole (SHE) – pilot projekt

Povodom pilot projekta Istraživanje o zdravstvenom ponašanju učenika (Health Behaviour of School Children HBSC) i Škole koje promiču zdravlje (Schools for Health in Europe SHE), Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Agencija za odgoj i obrazovanje te Srednja škola Pregrada, organiziraju fokus grupe i prezentacije profesorima i učenicima kako bi podignuli svijest o zdravstvenom ponašanju učenika te omogućili školama lakše motivacijske intervencije s učenicima. Svečano obilježavanje pilot projekta će se održati u petak 25. siječnja 2019. g. u 13:20 u Srednjoj školi Pregrada.


Pilot projekt se provodi u dvije srednje škole u Hrvatskoj te još u 4 zemlje: Republika Moldavija – TFY Makedonija – Škotska (UK) – Wales (UK). Za potrebe ovog projekta korišteni su novi podaci iz istraživanja HBSC 2018. godine. Podatci koji su dostavljeni školama odnose se na 5 različitih indikatora; tjelesna aktivnost, zadovoljstvo školom, korištenje društvenih mreža, konzumacija alkohola i pušenje cigareta. Cilj projekta je da škole na temelju dobivenih podataka planiraju nove aktivnosti koje promiču zdravlje.

Promicanje zdravlja u školama možemo opisati kao „bilo koju aktivnost koju poduzimamo da bismo unaprijedili i zaštitili zdravlje svih unutar školske zajednice“. Promicanje zdravlja u školama uključuje zdravstveno obrazovanje koje se podučava u razredu, no ono uključuje i napore za stvaranjem zdrave školske okoline, školske politike i nastavnog plana i programa. Promicanje zdravlja u školskom okruženju je pristup cijele škole i uključuje više od škole koja provodi aktivnosti promicanja zdravlja. Škola koja promiče zdravlje bavi se zdravljem i blagostanjem na sustavni i integrirani način prema pisanom planu ili politici škole.

Uloga mreže SHE je djelovati kao europska platforma za promicanje zdravlja u školama pružajući informacije, potičući istraživanja, dijeleći dobru praksu, ekspertizu i vještine, kontinuirano zagovarajući zdravlje u školama, potičući zajedničku suradnju zdravstvenog i obrazovnog sektora te potičući razvijanje i implementaciju nacionalnih politika i promicanja zdravlja u školama.

Tekst u potpunosti preuzet s: www.hzjz.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.