Javna tribina Biser mudrosti – testiranje na HPV

Prije nekoliko dana, povodom obilježavanja 13. europskog tjedna prevencije raka maternice, održana je javna tribina pod nazivom Biser mudrosti – testiranje na HPV. Organizatori ovog stručnog i prigodnog skupa bili su udruga SVE za NJU, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Klinički bolnički centar Zagreb i Institut Ruđer Bošković uz podršku međunarodne udruge ICCPA (International Cervical Cancer Prevention Association).

Glavna tema ovogodišnjeg obilježavanja europskog tjedna prevencije raka maternice bilo je testiranje na HPV koje će radi unapređenja organiziranog probira raka vrata maternice postati dio Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka vrata maternice.

Na tribini su o ovom javnozdravstvenom problemu govorile dr. Dinka Nakić, nacionalna koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice, dr. sc. Magdalena Grce iz instituta Ruđer Bošković koja je već dugi niz godina involvirana u aktivnosti vezane uz prevenciju raka vrata maternice, prim. dr. Višnja Matković, voditeljica Odjel za radioterapiju i kemoterapiju u Klinici za ženske bolesti i porode, KBC-a Zagreb i Ljiljana Vukota iz udruge SVE za NJU. Podršku skupu u ime žena oboljelih od ove zloćudne bolesti uputila je Manda Janjić kroz još jedan apel svim ženama da ne odgađaju odlazak na preventivni pregled koji im može doslovno spasiti život.

Osim o testiranju na HPV, govorilo se i o slabom odazivu na cijepljenje djece protiv HPV-a. Iako se radi o besplatnom cjepivu za djevojčice i dječake osnovnih, a do kraja lipnja ove godine i srednjih škola, odaziv nije u skladu s očekivanjima. Roditelji koji donose odluke o cijepljenju svoje djece pod stalnim su pritiskom osoba, grupa ili medija koji šire znanstveno neutemeljene informacije i predrasude o dostupnom cjepivu, pripisujući mu razne negativne učinke. U toj atmosferi straha i zbunjenosti roditelji najčešće ostaju pasivni, gubeći tako dragocjeno vrijeme za pravovremeno cijepljenje.

Prema podacima iz Registra za rak u 2015. godini 280 žena oboljelo je od raka vrata maternice, a 2016. godine umrlo ih je 115. Cijepljenjem i kontrolnim pregledima bolest se mogla spriječiti, a to ukazuje na potrebu kontinuirane edukacije šire javnosti o ovom problemu. U tom smjeru djeluje Služba za promicanje zdravlja pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo koja je napravila i kratki animirani film o prevenciji raka vrata maternice kojeg možete pogledati OVDJE.

Tekst u potpunosti preuzet s: http://www.kbc-zagreb.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.