Donošenje Akcijskog plana promoviranja i jačanja kratkih lanaca u opskrbi hranom ustanova iz javnog sektora

Prije nešto više od desetak dana na stručnom skupu povodom Međunarodnog dana nutricionista i dijetetičara u Kliničkom bolničkom centru Zagreb, prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, okupljenim nutricionistima i dijetetičarima iz čitave Hrvatske najavio je donošenje Akcijskog plana promoviranja i jačanja kratkih lanaca u opskrbi hranom ustanova iz javnog sektora, o kojem je dan poslije trebalo biti raspravljeno na sjednici Vlade RH.

Na toj sjednici, održanoj 14. ožujka 2019. godine, Vlada RH prihvatila je ovaj Akcijski plan, a za njegovu provedbu zadužila Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo zdravstva i ostala ministarstva sukladno njihovim nadležnostima.

Prijedlog Akcijskog plana promoviranja i jačanja kratkih lanaca u opskrbi hranom ustanova iz javnog sektora izrađen je u KBC-u Zagreb te će naša bolnica ujedno biti i nositelj pilot projekta, odnosno prva javna ustanova koja će krenuti u osnivanje kratkih lanaca opskrbe hranom. Nakon godinu dana i praktičnih iskustava odredit će se daljnji smjer djelovanja i način uključivanja ostalih hrvatskih bolnica u projekt.

Bolnice kao veliki potrošači hrane, uz laku dostupnost redovito pokušavaju osigurati i najbolju kvalitetu namirnica za svoje pacijente, a to im može omogućiti baš ovakav način dobave hrane. Kraći put transporta od mjesta proizvodnje do bolnice osigurat će veću kvalitetu namirnica i lakšu sljedivost za svaku od njih, što u konačnici znači dostatnu nutritivnu vrijednost hrane kakvu mogu imati samo svježe namirnice. Kratki lanci opskrbe hranom nisu novost u zemljama zapadne i srednje Europe. Postoje već dugi niz godina i na njihovim primjerima bismo mogli raditi projekcije odnosno predvidjeti vrijeme potrebno da takvi sustavi zažive i kod nas.

Osim što bi se ovakvom pristupom nabavi hrane zadovoljile određene norme o kvaliteti i povećao stupanj sigurnosti hrane, baš kako to u svojim preporukama navode nutricionisti i dijetetičari, bitna je i uloga kratkih lanaca za lokalne proizvodnju hrane. To je već davno prepoznala i Europska unije koja je kroz zakonodavne akte koji se odnose na politiku ruralnog razvoja ugradila mjere koje potiču i podržavaju daljnji razvoj ruralnog područja, odnosno lokalnog sektora proizvodnje hrane i kratkih lanaca opskrbe. Smanjenjem broja posrednika u nabavi hrane osnažuje se lokalna ekonomija i omogućava udruživanje proizvođača kako bi se održala poljoprivredna proizvodnja i opstanak malih i srednjih poduzeća te obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Klinički bolnički centar Zagreb očekuje veliki posao koji će zahtijevati dodatne napore i maksimalnu suradnju bolničke uprave, Službe za prehranu i dijetetiku, Službe za javnu nabavu i svih ostalih radnih jedinica direktno uključenih u provedbu ovog pilot projekta. Od velike pomoći pri odabiru lokalnih proizvođača za suradnju u budućnosti bi im moglo biti pretpostavljeno osnivanje novih poslovnih subjekata koji bi se bavili i pretpripremom hrane za javne ustanove što bi neupitno dovelo i do smanjenja otpada od hrane.

sudionici Tribine o kvaliteti i sigurnosti hrane na obilježavanju Međunarodnog dana nutricionista i dijetetičara

Kako je na stručnom skupu povodom Međunarodnog dana nutricionista i rečeno, KBC Zagreb ne može ostati izdvojeni slučaj u formiranju kratkih lanaca opskrbe hranom. Potrebna mu je stručna suradnja i podrška ostalih bolnica koje bi ubrzo trebale i same postati dio projekta, odnosno standardnog procesa nabave hrane kroz osnivanje kratkih lanaca u opskrbi hranom ustanova iz javnog sektora.

Tekst u potpunosti preuzet s: http://www.kbc-zagreb.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.