Dan narcisa/2019.

Prošlu subotu, na Trgu bana Josipa Jelačića obilježen je 23. Dan narcisa, javnozdravstvena akcija koja za cilj ima podići svijesti građana o pojavnosti raka dojke i važnosti prevencije odnosno ranog otkrivanja ove zloćudne bolesti.

Organizatori ovogodišnjeg Dana narcisa bili su Ured za zdravstvo Grada Zagreba, Hrvatska liga za borbu protiv raka, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZZJZ) „Dr. Andrija Štampar“ koji je zbog ove prigode postavio mobilni mamograf za sve oni koji su se tog dana zatekli na Trgu i željeli obaviti preventivni mamografski pregled.

Podršku oboljelima uz prof. dr. sc. Milana Kujunžića, ministra zdravstva, doc. dr. sc. Tomislava Mažara, izaslanika predsjednice Republike Hrvatske i prof. dr. sc. Željka Krznarića, predsjednika Hrvatskog liječničkog zbora, uputile su i brojne poznate osobe iz javnog života.

Klinički bolnički centar Zagreb je ponovnom podrškom ovoj javnozdravstvenoj akciji  poslao jasnu poruku kojom se ističe činjenica da je preventivnim pregledima moguće otkriti rak dojke na vrijeme za uspješno liječenje. Upravu KBC-a Zagreb ove je godine predvodila Ana Ljubas, magistra sestrinstva, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra KBC-a Zagreb.

U Hrvatskoj godišnje od raka dojke oboli više od 2 600 žena, a umire oko 1000 njih. To nikako nisu dobre brojke, pogotovo ako se zna da je u 95% slučajeva pravovremeno otkriveni rak dojke izlječiv.

Tekst u potpunosti preuzet s: http://www.kbc-zagreb.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.