Obilježen Međunarodni dan primalja

Klinički bolnički centar Zagreb po prvi je puta obilježio Međunarodni dan primaljstva koji se u svijetu obilježava 5. svibnja od 1991. godine. Na svečanosti koja je održana u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj, čestitku primaljama uputili su prof. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, Ana Ljubas, magistra sestrinstva, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, prof. dr. sc. Slavko Orešković, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode i Đurđica Zlodi, magistra sestrinstva, glavna sestra Klinike za ženske bolesti i porode te gosti ove svečanosti, dr. sc. Vili Beroš, pomoćnik ministra zdravstva, doc.dr.sc. Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba i doc.dr.sc. Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Međunarodni dan primaljstva prilika je da se istakne važnost ovog zdravstvenog zanimanja koje se spominje još u antičkoj Grčkoj i bez kojeg je danas nezamisliva njega i skrb za rodilju tijekom poroda te za majku i dijete neposredno nakon poroda. Prema riječima prof. Ćorušića primalje su ključne osobe u rađaonici od kojih je i on kao liječnik ginekolog, puno toga naučio. Naglasio je kako danas u Hrvatskoj ima oko 2600 primalja od kojih čak 20% uopće ne radi u zdravstvenom sustavu, a one koje rade potplaćene su i zbog loših radnih uvjeta sve češće napuštaju zemlju.

U KBC-u Zagreb trenutno je zaposleno 105 primalja od kojih je devet prvostupnica primaljstva. Njima u svakodnevnom radu pomaže 15 primaljskih asistentica, a godišnje se u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj rodi od 3800 do 4000 djece. Unatoč zahtjevnom poslu i svim problemima koji danas prate primaljstvo i zdravstvo općenito, one i dalje vrijedno rade u našem rodilištu jer svoje zanimanje ne doživljavaju isključivo kroz stručna znanja i kompetencije, nego ga gledaju kao poziv. Smatraju se povlaštenima jer sudjeluju u rađanju novoga života, i to svaki radni dan ispočetka.

Na svečanosti u Petrovoj uručene su posebne zahvalnice Blaženki Rafaj, prvostupnici primaljstva i primalji Mariji Sumajstorčić za dugogodišnji predani rad u Klinici za ženske bolesti i porode, a sve okupljene recitacijom su razveselile Šarene loptice, vesela skupina djevojčica iz Marije Bistrice.

Đurđica Zlodi, magistra sestrinstva/glavna sestra Klinike za ženske bolesti i porode, Marija Sumajstorčić, primalja, Blaženka Rafaj, prvostupnica primaljstva i Ana Ljubas, magistra sestrinstva/pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra KBC-a Zagreb

Tekst u potpunosti preuzet s: http://www.kbc-zagreb.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.