Međunarodni dan sestrinstva 2019.

U petak, 10. svibnja 2019. godine u Kliničkom bolničkom centru Zagreb svečano je obilježen Međunarodni dan sestrinstva koji se inače u svijetu obilježava 12. svibnja u znak sjećanja na Florence Nightingale, začetnicu modernog sestrinstva, rođenu baš tog datuma prije 199 godina. Radi se o ženi koja je organizacijom prve ekipe za njegu ranjenika i bolesnika u britanskom ekspedicijskom korpusu za vrijeme Krimskog rata (1853. – 1856.) izravno utjecala na smanjenje smrtnosti britanskih ranjenika u poljskim bolnicama na bojišnicama. Postojeći podaci iz tog doba govore čak o 40% tnom smanjenju. Svoj stav o nužnosti njege pacijenta u procesu liječenja i viziju o razvoju sestrinstva nastavila je razvijati i nakon rata otvaranjem prve školu za medicinske sestre, definiranjem procesa njege bolesnika i organizacijom patronažne službe, odnosno stvaranjem i razvojem svega onog što i danas predstavlja temelje sestrinstva.

U KBC-u Zagreb danas radi 2150 medicinskih sestara i tehničara (uključujući i primalje) od čega je oko 900 visokoobrazovanih (prvostupnice, diplomirane medicinske sestre i magistre sestrinstva). Zbog prirode posla samo mali broj njih uspio je doći na ovogodišnju proslavu Međunarodnog dana sestrinstva gdje su prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb i Ana Ljubas, magistra sestrinstva, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra KBC-a Zagreb uručili zahvalnice onim medicinskim sestrama i tehničarima koji su svojim radom posebno pridonijeli razvoju struke i unapređenju skrbi za pacijente.

Uz ravnatelja i pomoćnicu ravnatelja za sestrinstvo, medicinskim sestrama njihov su dan čestitali i dr. Ivana Portolan Pajić, pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i izaslanica gradonačelnika grada Zagreba, prof. dr. sc. Marijan Klarica, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Zagreb, dr. Lana Škrgatić, pomoćnica dekana za studij sestrinstva, Cecilija Rotim, magistra sestrinstva ispred Hrvatske komore medicinskih sestara (HKMS), Sanda Franković, prvostupnica sestrinstva, prof. sociologije, predsjednica Društva za povijest sestrinstva u Hrvatskoj udruzi medicinskih sestara (HUMS), dr. sc. Snježana Čukljek, prof. v. š., prodekanica za nastavu i studente Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu, dr. sc, Višnja Pranjić, prof. logoped, ravnateljica Škole za medicinske sestre Vinogradska, doc. dr. sc. Zrinka Puharić, dekanica Veleučilišta u Bjelovaru i drugi gosti na svečanosti povodom Međunarodnog dana sestrinstva.

Glazbena čestitka ovog puta je stigla od mlade pjevačice Ružice Gačić koju je na gitari pratio Krešimir Grloci, a posebno je bilo ugodno poslušati stihove A. G. Matoša u interpretaciji našeg popularnog glumca Zlatka Ožbolta.

GALERIJA SLIKA

Tekst u potpunosti preuzet s: http://www.kbc-zagreb.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.