Početna / Zdravlje i samoliječenje / Dijabetes i šećer u krvi / Testovi na gestacijski dijabetes prekasno se rade

Testovi na gestacijski dijabetes prekasno se rade

Testiranje na gestacijski dijabetes – koji utječe na razvoj djeteta u maternici – provodi se prekasno, upozoravaju znanstvenici.

Ne liječi li se, stanje može povećati rizik od mrtvorođenja i drugih komplikacija.
Većina pretraga vrši se u 28 tjednu gastacije, no studija provedena na Sveučilištu Cambridge na 4.069 žena pokazuje da je fetus, u toj fazi, već pogođen, piše BBC.

Udruge kažu da je dijabetes bio uključen u ‘značajan broj’ potencijalnih mrtvorođenja koja su se dala izbjeći.
Gestacijski dijabetes najčešće zahvaća do 18 na svakih 100 trudnoća.

Višak šećera u krvi na fetus djeluje kao gorivo, što dovodi do brzog rasta unutar maternice.

Većina beba je zdrava i normalna, no stanje povećava vjerojatnost od velikog djeteta, što može dovesti do teškoća pri porodu te frakturama kosti.

Promašeni rizici

Studija, objavljena u Diabetes Care, pokazuje da je prekomjeran rast fetusa već počeo do običnog vremena pretrage.

Žene testirane na gestacijski dijabetes u 28 tjednu u dva puta su većoj vjerojatnosti da će imati abnormalno velik fetus. Pretile majke s gestacijskim dijabetesom imaju pet puta veći rizik od velikog rizika.

Profesor Gordon Smith, jedan od istraživača, rekao je: ‘Nove preporuke su te da bi pretraga trebala biti u nekom trenutku između 24. i 28. tjedna, ali u praksi, mnoge se odvijaju u 28. tjednu.

‘Naši rezultati ukazuju da bi se pretraga trebala pomaknuti na 24. tjedan’.

Znakova od velikog djeteta nema u 20 tjednu.

Rano je ključ

Dr. Daghni Rajasingam, s Royal College of Obstetricians i Gynaecologist kaže: ‘Ova studija naglašava važnost rane detekcije i dijagnoze’.

‘Postoji svjesnost koja raste za potrebom za ranije pretrage, no daljnja istraživanja tek trebaju procijeniti idealno vrijeme probira i koji je utjecaj na zdravlje djeteta’.

Važno je naglasiti da neposredne promjene u načinu života, uključujući zdravu prehranu i umjerenu razinu vježbanja, mogu imati značajan, pozitivni učinak na ženu i zdravlje bebe’.

Janet Scott, iz Udruge za mrtvorođenčad Sands je rekla: ‘Znamo, iz nedavnih upitnika, da neuspjeh na pretrazi za gestacijski dijabetes trenutno igra ulogu u značajnom broju potencijalnih mrtvih rođenja koji se daju izbjeći na vrijeme’.

‘Dobre procjene rizika su presudne za izbjegavanje štete za majke i bebe, i mi pozdravljamo ovo važno otkriće koje ima stvarni potencijal za informiranje bolje antenatalne skrbi za ove visokorizične trudnoće’.

Ljekarnik.hr web shop

Provjerite

Hrabri telefon

Hrabri telefon održao okrugli stol

Hrabri telefon povodom 20 godina djelovanja održao okrugli stol Povodom 20 godina djelovanja i obilježavanja …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.