Početna / Istraživanja / Stope potresa mozga veće kod djece u nogometu, hokeju i rugbyju

Stope potresa mozga veće kod djece u nogometu, hokeju i rugbyju

Stope potresa mozga snažno variraju kod mladih sportaša u različitim sportovima, s tim da su najveći rizici od potresa mozga u igrama s jačim osobnim kontaktom poput rugbyja, hokeja i nogometa, rezultati su novog istraživanja.

Sveukupno, mladi sportaši doživljavaju prosječno ne više od jednog potresa mozga ugrubo svakih 5.000 minuta vremena sudjelovanja, rezultati su analize prethodnih istraživanja o ozlijedama u popularnim sportovima među američkom djecom. Ovaj broj ozlijeda iznosi 1 ozlijeda na svakih 67 sati igre, piše Reuters.

Stope potresa mozga su oko 18 puta veće od prosjeka u rugbyju, pet puta veće u hokeju i, ugrubo, duplo veće u američkom nogometu, otkriva studija.

‘Ovo je moguće jer su rugby, hokej i američki nogomet sportovi u kojima je češći kontakt glave i tijela’, rekao je autor studije Paul Ronksley sa Sveučilišta Calgary u Kanadi.

‘Kontaktni sportovi poput ovih izlažu sportaše većem riziku traumama glave, dok sportovi poput odbojke, baseballa i cheerleadinga po prirodi uključuju manje kontakta, ili priliku za svrhovit i slučajan sudar između igrača’, rekao je Ronksley.

Iako sveukupna stopa potresa mozga možda ne izgleda visoka, ove ozlijede još uvijek utječu na mnogu djecu i mlade. 45 milijuna mladih sudjeluje u sportovima izvan škole, a najmanje 7 milijuna američkih tinejđera bavi se sportskim aktivnostima u školi, objavili su istraživači u časopisu British Journal of Sports Medicine.

Ronksley je pregledavao relativni rizik od potresa mozga u najpopularnijim sportovima među mladima Amerikancima: američki nogomet, rugby, hokej, lacross, nogomet, košarka, bejzbol, softball, hrvanje, hokej na travi, taekwondo, odbojka i cheerleading.

Sveukupno, pregledavali su podatke od 23 prethodnih objavljenih studija o potresu mozga u ovim sportovima i tada sakupili analize stopa rizika iz 13 prethodnih studija. Za svaki sport, tražili su stopu potresa mozga temeljem minutaže atletskog izlaganja (AE), koji uključuje natjecanja i treninge sa potencijalom za ozlijedu. Sveukupan rizik od potresa mozga svih sportova uključen u analize bila je 0.23 ozlijeda na 1.000 atletsko izlaganje. U usporedbi, stopa potresa mozga na 1.000 AE za rugby iznosi 4.18, dok je za hokej iznosio 1.2 i 0.53 za američki nogomet. Na nižem kraju spektra u terminima potencijala od ozlijede, stopa potresa mozga na 1.000 AE za odbojku bila je 0.03, dok je za baseball bila 0.06 i 0.07 za cheerleading.

Jedan od nedostataka studije je taj da su znanstvenici temeljili kalkulacije na pretpostavkama o sveukupnom vremenu sudjelovanja u nekim sportovima, što je možda precijenilo rizik od potresa mozga u hokeju. Možda je više u liniji s nogometom, autori priznaju, no ipak, ovi sportovi, zajedno s rugbyjem i dalje su aktivnosti s najvećim rizikom potresa mozga.

Istraživačima su nedostajali i podaci temeljeni na godinama ili informacije o tome koliko potresa mozga se događa tijekom treninga odnosno natjecanja.

‘Potresi mozga se mogu dogoditi u bilo kojem sportu’, rekla je Tamara Valovich McLeod, suautorica National Athletic Trainers’ Associatioon na Sveučilištu Still u Mesi, Arizona.

‘Ima smisla da veće razine kontakta dovode do viših stopa potresa mozga, no to ne znači da bi djeca trebala prestati trenirati sportove’, rekla jeValovich McLeod.

Ljekarnik.hr web shop

Provjerite

Iznenađuje li što psiholozi kažu o mastrurbiranju na poslu?

Poznata je činjenica da seksualno samozadovoljavanje smanjuje stres i relaksira, a psiholog Mark Sargeant preporučuje …