Čaj od đumbira već je dugo cijenjen zbog svojih blagotvornih učinaka na zdravlje, ali i najzdraviji napitci mogu imati svoje nuspojave. Jeste li se ikad zapitali može li ova popularna biljka izazvati neželjene reakcije? Odgovor bi vas mogao iznenaditi.
1. Proljev
Pijenje čaja od đumbira, iako prirodno korisno za probavu, kod nekih pojedinaca može izazvati proljev. Visoka koncentracija bioaktivnih spojeva poput gingerola pomaže ubrzati rad crijeva, ali prekomjerna konzumacija često vodi suprotnom efekatu – neželjenoj dijareji. Tko bi pomislio da nešto tako biljno može biti toliko intenzivno?
Osobe koje redovito piju više od dvije do tri šalice dnevno riskiraju nadražaj gastrointestinalnog sustava. Ubrzano pražnjenje crijeva posebno se javlja ako je čaj prejako pripremljen ili popijen na prazan želudac.
Pitate li se kako ovo izbjeći? Umjerenost je ključ: jedna do dvije slabije napravljene šalice dnevno obično neće uzrokovati problem.
Zanimljivo je primijetiti da neki ljudi s osjetljivim želučano-crijevnim traktom reagiraju već i na manje količine đumbira.
Kod ovakvih slučajeva preporučuje se smanjiti unos ili potpuno izbjegavati čaj od đumbira te konsultirati liječnika ako proljev postane učestao simptom.
Dakle, koliko god privlačno zvučala ideja uživanja u zdravlju “iz šalice”, postoji granica koju tijelo ne voli kad ju prijeđete.
2. Pojačano menstrualno krvarenje
Pijenje čaja od đumbira može kod nekih žena uzrokovati pojačano menstrualno krvarenje. To je povezano s njegovim svojstvom prorjeđivanja krvi, što inače pomaže cirkulaciji ali u ovom slučaju može imati suprotan učinak.
Gingerol, aktivni spoj karakterističan za đumbir, djeluje protuupalno i antikoagulantno – korisna osobina osim kada dolazi do hormonalnih cikličkih promjena.
Ženama koje imaju obilne menstruacije savjetuje se oprez pri konzumiranju ovog napitka, posebno tijekom prvog dijela ciklusa ili ako već primjećuju neuobičajena povećanja protoka krvi. Čak ni prirodni tretmani nisu bez potencijalnog rizika kad ulaze u kompleksnu interakciju s tijelom; situacija poziva na mjerenje umjerenosti.
Istraživanja ne nude jednoznačne podatke o pragu sigurnosti unosa, no liječnici predlažu da bi više od 4 grama svježeg đumbira dnevno moglo biti previše za osjetljive skupine poput onih sklonijih jakom krvarenju.
Iznenađeni? Iako čini mali dio svakodnevne prehrane mnogima, pravilna količina đumbira često ostavlja jači učinak nego očekivani dobrobit iz “zdrave rutine”.
3. Problemi sa srcem
Velike doze čaja od đumbira mogu izazvati srčane aritmije i spuštanje krvnog tlaka, što predstavlja ozbiljan rizik za osobe s već postojećim srčanim problemima.
Đumbir može drastično sniziti tlak, a to može dovesti do nepravilnih otkucaja srca ili vrtoglavice. Zvuči korisno? Nipošto ako ljudi uzimaju lijekove za regulaciju hipertenzije—konzumacija ove kombinacije mogla bi samo pogoršati situaciju.
Đumbir također dolazi u sukob s lijekovima koji prorjeđuju krv poput varfarina i aspirina, povećavajući šanse za pojavu komplikacija povezanih s krvarenjem.
Njegovo svojstvo razrjeđivanja krvi obično se smatra prednošću kod zdravih pojedinaca, ali za one koji već koriste antikoagulanse ovaj učinak može biti potencijalno opasan.
4. Nadutost
Čaj od đumbira često se hvali kao saveznik probavnog zdravlja, ali za neke pojedince može izazvati upravo suprotan efekt—nadutost. Đumbir sadrži snažna antiinflamatorna svojstva koja pomažu u smanjenju upala i olakšavanju probave, no nije sve tako jednostavno.
Ponekad konzumacija čaja od đumbira može potaknuti pojačanu proizvodnju plinova. Aktivni spojevi poput gingerola stimuliraju rad gornjeg dijela probavnog sustava što, kod nekih ljudi, dovodi do nakupljanja zraka i neugodnih tegoba poput nadimanja ili pritiska u trbuhu.
Osobe koje već pate od sindroma iritabilnog crijeva mogu biti posebno osjetljive na ovaj učinak.
Pretjerivanje s količinom također igra ključnu ulogu: više šalice dnevno povećavaju rizik od nelagode uključujući proljev i bolove u želucu.
Naročito je važno naglasiti da varijacije unutar ljudskih organizama znače kako netko tolerira jaču koncentraciju, dok drugi osjećaju nuspojave čak uz minimalne doze.
5. Plinovi
Čaj od đumbira, poznat po svojim blagotvornim svojstvima, kod nekih ljudi može izazvati neugodnu nuspojavu – plinove.
Aktivni spojevi kao što su gingeroli stimuliraju rad gornjeg dijela probavnog sustava i ubrzavaju proces varenja hrane. Iako to zvuči korisno, ovaj učinak često uzrokuje nagli porast proizvodnje plinova unutar crijeva.
Osobe s osjetljivim probavnim sustavom ili stanjima poput sindroma iritabilnog crijeva posebno su sklone nadimanju nakon konzumacije ovog napitka.
Čak i u malim količinama čaj može potaknuti proizvodnju plinova dovoljno da postane neugodno iskustvo za takve pojedince. Ironično je kako nešto toliko prirodno ponekad zna biti “previše dobro” za naš organizam!
Pretjerana konzumacija dodatno pogoršava situaciju jer prevelike doze đumbira intenzivnije aktiviraju enzime odgovorne za razgradnju hranjivih tvari. Rezultat? Višak fermentacije i prokuha koji vas podsjećaju koliko tijelo voli ravnotežu.
6. Iritacija kože
Đumbir, kada se lokalno nanosi na kožu, može izazvati iritaciju kod osjetljivih osoba. Takve reakcije često uključuju dermatitis ili alergijske simptome poput crvenila i svrbeža. Rijetko tko očekuje da prirodni sastojak može izazvati takvu nelagodu, ali ipak – događa se.
Zabilježeni su slučajevi gdje pojedinci razviju ozbiljnije reakcije, uključujući oticanje lica, usana ili jezika te čak otežano disanje. Ovi simptomi ukazuju na moguću alergiju na đumbir koja zahtjeva hitnu medicinsku pomoć.
Kada se konzumira u obliku čaja, rizik za iritaciju kože izrazito je nizak. Unatoč tome, oni koji razmatraju preparate s đumbirom za vanjsku upotrebu trebaju biti posebno oprezni kako bi izbjegli neugodne posljedice.
7. Problemi s očima
Čaj od đumbira, iako poznat po mnogim zdravstvenim prednostima, može uzrokovati neočekivane probleme s očima kod osjetljivih osoba. Đumbir često izaziva alergijske reakcije koje se mogu manifestirati kao iritacija oka – crvenilo, svrbež ili osjećaj peckanja nisu neuobičajeni simptomi.
Kod nekih ljudi ti znakovi prestaju ubrzo nakon konzumacije, no postoje slučajevi kada je potrebna medicinska intervencija.
Alergijska reakcija na aktivne spojeve u đumbiru poput gingerola rijetka je, ali nije nemoguća. Oko reagira jer sluznica dolazi u blagi kontakt s tvarima iz napitka ako dođe do prijenosa putem ruku ili pare prilikom pripreme čaja.
S obzirom na to da oči spadaju među najosjetljivije dijelove tijela, čak i najmanji vanjski podražaji mogu intenzivirati neugodu.
Osobe sklone alergijama trebale bi biti pažljive pri korištenju proizvoda s đumbirom te paziti na unos količina kroz prehranu i piće.
Ako primijete trajnu nelagodu poput zamagljenja vida ili oticanja vjeđa neposredno nakon pijenja čaja od đumbira, najbolje je potražiti savjet oftalmologa kako bi ustanovili povezanost ovog biljnog pripravka sa simptomima koji ugrožavaju zdravlje očiju.