Nakon lana i pšeničnih trava, kurkuma je treći najprodavaniji botanički dodatak prehrani. Trenutno, prodaja se povećava po stopi od 20 %.
Kurkumin je prirodni biljni proizvod dobiven iz korijena kurkume i najčešće se koristi kao dodatak prehrani popularan zbog svoje ugodne blage arome i egzotične žute boje. Široko se smatra da nije vjerojatno da će izazvati nuspojave.
No. Samo zato što je prirodan, ne znači da je siguran za svakoga. Postoje mnoge stvari koje su prirodne i štetne poput olova, žive i plutonija.
Može uzrokovati nuspojave poput vrtoglavice, mučnine, proljeva i želučanih bolova, ovisno o čovjeku. Kada kombinirate visoke količine kurkumina s crnim paprom, bio-raspoloživost pojačavate za 2.000 %.
To je isto kao da konzumirate 29 šalica kurkume u istom danu. Ovo može uzrokovati visoke razine krvi i mijenjanje DNA in vitro.
Idući tipovi ljudi ne bi smjeli koristiti kurkumu:
1. Trudnice i dojilje
Trudnice i dojilje kurkumu bi trebale dodati u svoja jela umjesto da je uzimaju kao dodatak prehrani. Nije sigurno za trudnice i dojilje da kurkumu uzimaju oralno u količinama koje se obično nalaze u hrani.
Kada se uzima ‘na usta’ u medicinskim količinama može biti ne-sigurno tijekom trudnoće. Kurkuma trudnoću može dovesti u pitanje na način da podupire menstrualni period ili stimulira uterus.
Također može smanjiti razine testosterona i pokreta sperme kod muškaraca, kada se uzima oralno. Ovo može dovesti do neplodnosti kod muškaraca. Ukoliko nastojite postati otac, oprezno s kurkumom.
2. Ljudi sa žučnim kamencima
Nedavna studija na kurkumi objasnila je kako kurkuma može uzrokovati probleme i bol kod ljudi koji pate od problema sa žučnim mjehurom i žučnim kamencima. Imate li bilo koji od ovih problema najbolje je da ne kurkumu zaobilazite.
No, ovo zvuči ludo, jer kurkumin može zaštititi funkciju jetre i prevenirati žučne kamence od stvaranja na način da olakšavaju žučni mjehur i drže ga u stagnaciji.
3. Ljudi s opstrukcijom bilijarnog trakta
Iako je kurkumin pronađen u kurkumi od velike pomoći kod pražnjenja žučnog mjehura i prevencije stvaranja žučnih kamenaca, kao i rizika od raka žučnog mjehura, ljudi koji pate od opstrukcije bilijarnog trakta trebali bi izbjegavati i biti veoma oprezni kada konzumiraju kurkumu.
4. Ljudi koji imaju bubrežne kamence
Konzumirate li velike količine kurkume svaki dan, možete podići šanse za razvoj bubrežnih kamenaca. Kurkuma sadrži visoke topljive oksalate.
Ti oksalati vežu se za kalcij i uzrokuju netopljivi kalcijev oksalat, koji je razlog za 75 % problema bubrežnih kamenaca.
Ako ste u vjerojatnosti da dobijete bubrežne kamence najbolje je da izbjegavate kurkumu uopće. No, želite li ju i dalje konzumirati, svakako je ograničite do 50 ml dnevno.
5. Ljudi s dijabetesom
Kurkuma je jedna od najopsežnije proučavanih biljaka protiv dijabetesa. Naime, aktivni polifenol u kurkumi poznat i kao kurkumin može osigurati idealnu intervenciju za dijabetes tipa 2 jer snižava učinke glukoze, poboljšava funkciju beta stanica i poboljšava oksidaciju i iskoristivost masnih kiselina.
No, ljudi s dijabetesom trebali bi također biti veoma oprezni s konzumacijom kurkume. Mogu je konzumirati, no u malim, odnosno umjerenim količinama.
To je iz razloga jer kurkuma može toliko smanjiti razine šećera u krvi da će ljudi koji imaju dijabetes primijetiti smanjenje šećera u krvi ako konzumiraju kurkumu u visokim količinama.
Znači, ako ste dijabetičar i koristite lijekove za hipoglikemiju i simultano koristite kurkumu možete povećati rizik od hipoglikemije koja u tom slučaju može vaš život staviti u opasnost ne potražite li medicinsku pomoć.
6. Ljudi koji idu na operaciju
Znate li da ćete uskoro ići na operaciju, izbjegavajte konzumaciju kurkume najmanje tri tjedna prije operacije. Svojstva u kurkumi koja smanjuju krvne ugruške u tijelu učinit će da više krvarite tijekom i nakon operacije.